Vi har rätt mycket fröer kvar sedan tidigare år. Endel är kanske 5-6 år gamla. Ska vi köpa nya i år eller är de vi sparat fortfarande användbara? Det går enkelt att kolla för de flesta vanliga sorter.
Lägg några lager fuktat hushållspapper på ett litet fat, strö ut 10-20 frön ur den påse som ska kollas. Täck med plastfolie och låt stå en vecka – 10 dagar. Har någorlunda många frön grott under den tiden behöver vi inte köpa nya. Är det bara 25% som grott sätter vi 4-5 frön och hoppas att det är en som tar sig.
Fröpåsar är kanske inte så dyrt att köpa men kan man spara dem är det ju bra.
Ruccolafrön grodde bra trots att de var sparade i några år. Bara ca 25% hade inte gröna små blad efter en vecka.

De chilifrön vi tog själva från en planta på balkongen hade ännu bättre grobarhet. Här grodde alla frön.